قفل برقی

کاربرد اینترلاک و ویژگی های آن

کاربرد اینترلاک

برخی از مکان‌ها مانند آزمایشگاه‌ها به‌گونه‌ای هستند که از نظر دما و فشار هوا با محیط‌های اطراف خود تفاوت دارند‌. تفاوتی که میان این بخش‌ها با فضاهای پیرامون وجود دارد، درها و قفل‌های ایمنی و تفکیک‌کننده‌ای را می‌طلبد تا موجب رعایت استاندارد‌های بهداشتی شوند.

به همین منظور، سیستم‌های قفل برقی مانند قفل اینترلاک به وجود آمده‌اند تا به‌طور خودکار و با فرمان‌های اتومات دو محیط را از هم تفکیک دهند. ما در این یادداشت قصد داریم تا با کارکرد و کاربرد اینترلاک در مکان‌های مختلف آشنا شویم.

 

معنی کلمه اینترلاک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اینترلاک به سیستم امنیتی گفته می‌شود که مانند یک قفل درونی و برای چفت و بست عمل می‌کند. در حقیقت کلمه اینترلاک در معنای قفل شدن، بلوکه شدن، مسدود شدن و جلوگیری کردن کاربرد دارد و در واقع نیز، کاربرد قفل اینترلاک برای چفت و بست خودکار دو محیط ناهمگون است. این کلمه به این منظور به کار می‌رود که نشان دهد اینترلاک به عنوان یک سیستم‌ متمایزکننده و تفکیک‌دهنده دو محیط عمل می‌کند.

 

کاربرد قفل اینترلاک

محیط‌های آزمایشگاهی، کلین روم‌ها، مراکز تولیدکننده دارو و مواد شیمیایی، اتاق‌های ایزوله و حساس دارای خصوصیاتی هستند که لازم است استانداردهای به‌خصوصی را رعایت کنند. این مکان‌ها از برخی لحاظ مانند فشار هوا، دما و آلودگی‌ها با محیط پیرامون کاملا متفاوت محسوب می‌شوند.

به همین علت، برای آنکه بهره‌وری در این فضاها افزایش یابد، از طریق یک محیط میانی و راهروی نسبتا کوتاه از فضای اطراف خود جدا می‌شوند و عموما دو سیستم ورودی و خروجی نیز دارند. همچنین بر روی درب این راهروها سنسورهای مغناطیسی و قفل‌های الکترونیکی نصب خواهد شد.

در حقیقت کاربرد اینترلاک به این صورت است که سنسورهای مغناطیسی موجود همزمان با سیستم خودکار اینترلاک عمل می‌کنند. زمانی که پردازنده‌های مغناطیسی باز یا بسته شدن درب را تشخیص دهید، به سمت کنترلر قفل اینترلاک فرمان صادر می‌شود. پس از آنکه کنترلر نوع فرمان را تحلیل کند، قفل الکتریکی درب فعال خواهد شد و دستور را اجرا خواهد کرد.

 

مهم‌ترین کاربرد ها و ویژگی‌های سیستم اینترلاک

مهم‌ترین کاربرد قفل اینترلاک، کنترل ورودی و خروجی مکان‌هایی با حساسیت بالا است که در این راه، از کاربرد قفل دراپ بولت نیز بهره گرفته می‌شود. هر سیستم اینترلاک، قفل‌های الکتریکی دارد که فرمان بازوبسته شدن را به سوی آن‌ها صادر می‌کند.

سیستم قفل اینترلاک تمام جزئیات را از قبیل فرمان‌های ورود و خروج یا خطاهای برد نمایش می‌دهد. برای تولید این سیستم‌ها از برترین استانداردهای روز جهانی استفاده می‌شود و به همین علت، ویژگی‌هایی چون تنظیمات ماژولار، قابلیت تنظیمات زمان بسته یا باز شدن، فعال کردن خروجی اضطراری و قابلیت اتصال به سیستم حریق و BMS را دارند.

مجموع این ویژگی‌ها سبب می‌شوند تا کاربرد اینترلاک در محیط‌های حساس بیشتر باشد.

 

کاربرد قفل دراپ بولت

 

اجزا و نحوه کارکرد قفل اینترلاک

سیستم‌های اینترلاک برای دو الی پنج درب دارای اجزای متفاوتی هستند که برای سیستم‌های دو درب عبارت‌اند از:

  • یک عدد برد کنترلر
  • چهار عدد کلید خروج
  • دو عدد قفل دراپ بولت الکتریکی

درب‌ها دارای سیستم کنترل تردد ورود و خروج هستند که بسته به حساسیت محیط ممکن است متفاوت باشند. برای فعال شدن سیستم و کاربرد اینترلاک، به ازای هر درب سه فرمان ورودی و یک فرمان خروجی ایجاد می‌شود.

فرمان‌های ورودی به‌منظور سنسور مغناطیسی، کلید فشاری و کنترل تردد فعال خواهند شد. پس از نصب این تجهیزات و فعال شدن آن‌ها، هر کدام پیام‌های خود را به سوی اینترلاک می‌فرستند تا تایید نهایی توسط آن ارسال شود.

 

جمع‌بندی نهایی

آزمایشگاه و مکان‌های ایزوله به دلیل فشار هوا، اختلاف دما و آلودگی از حساسیت بالایی برخوردار هستند؛ به همین منظور میان آن‌ها و محیط پیرامون راهرویی با دست‌کم دو درب قرار داده می‌شود. این درها به‌وسیله قفل اینترلاک مورد کنترل قرار می‌گیرند. کاربرد اینترلاک به این صورت است که فرمان خروجی یا ورودی را با بهره گرفتن از کاربرد قفل دراپ بولت صادر می‌کند و مجوز بازوبسته شدن را به درب می‌دهد.